1. UTILIZAREA CBA DIN SURSE HORTICOLE PENTRU ALIMENTE FUNCŢIONALE – TENDINŢE ACTUALE
1.1. Caracteristici şi componentele ale alimentelor funcţionale
1.2. Tendințe moderne utilizate în elaborarea alimentelor funcţionale
1.2.1. Produse făinoase
1.2.2. Produse zaharoase
1.2.3. Produse lactate
1.3. Caracterizarea CBA din surse horticole şi impactul lor asupra sănătăţii
1.3.1. Fructele de cătină (Hippophae rhamnoides L.)
1.3.2. Fructele de măceș (Rosa canina L.)
1.3.3. Fructele de scoruș (Sorbus aucuparia L.)
1.3.4. Fructele de păducel (Crataegus monogyna)
1.3.5. Fructele de aronia (Aronia melanocarpa)
1.3.6. Tescovina de struguri (Vitis vinifera L.)
1.4. Tehnologii utilizate pentru optimizarea extracției CBA
1.4.1. Extracția asistată de câmpul electric pulsatoriu
1.4.2. Extracția asistată de microunde
1.4.3. Extracția asistată de ultrasunete
1.5. Substituire a unor aditivi alimentari prin CBA în vederea obţinerii alimentelor funcţionale
1.5.1. Aditivi alimentari utilizaţi în industria alimentară
1.5.2. Caracteristica coloranţilor sintetici şi impactul lor asupra sănătăţii
1.5.3. Caracteristica antioxidanţilor sintetici şi impactul lor asupra sănătăţii
1.5.4. Caracteristica conservanților sintetici şi impactul lor asupra sănătăţii
1.6. Sinteza problematicii tratate
2. MATERIALE ŞI METODE DE CERCETARE
2.1. Materiale utilizate pentru cercetare
2.1.1. Materii prime vegetale
2.1.2. Materii pulverulentă vegetală
2.1.3. Lapte integral
2.1.4. Alte tipuri de materia primă
2.1.5. Reactivi chimici şi materiale de laborator.
2.2. Metode de obținere ai extractelor vegetale din surse horticole
2.2.1. Pregătirea materiei vegetale pentru extracție
2.2.2. Determinarea hidromodulului optim
2.2.3. Extracția CBA hidrosolubili
2.2.4. Extracția CBA liposolubili
2.2.5. Extracția CBA hidrosolubili în câmpul electric pulsatoriu
2.2.6. Extracția CBA asistată de ultrasunete
2.2.7. Extracția CBA asistată de microunde
2.3. Metode de obținere ai extractelor vegetale din surse horticole
2.3.1. Determinări chimice și microbiologice ai extractelor hidroalcoolice şi liposolubile
2.3.2. Determinări de calitate a alimentelor funcționale elaborate
2.4. Prelucrarea matematică a rezultatelor experimentale
2.4.1. Modele matematice pentru descrierea cineticii procesului de extracție
2.4.2. Analiza informațională a datelor experimentale
2.4.3. Modele matematice polinomiale utilizate în cercetare
2.4.4. Modele matematice bazate pe mulțimi fuzzy
2.4.5. Analiza de sensibilitate a datelor experimentale
2.4.6. Prelucrare statistică a datelor experimentale
2.6. Sinteza problematicii tratate
3. OPTIMIZAREA CONDIȚIILOR DE EXTRACȚIE A CBA DIN MATERIA VEGETALĂ
3.1. Determinarea condițiilor de extracție a complexului hidrosolubil din materia vegetală
3.1.1. Determinarea hidromodulului optim pentru extracția complexului hidrosolubil din materia vegetală
3.1.2. Influența compoziției solventului asupra randamentului de extracție a CBA
3.1.3. Influența temperaturii asupra randamentului de extracție a CBA
3.2. Determinarea condițiilor de extracție a complexului liposolubil din fructe de cătină și de măceș
3.3. Sinteza problematicii tratate și a rezultatelor obținute în capitolul 3
4. INFLUENȚA PRETRATĂRII ASUPRA RANDAMENTULUI DE EXTRACȚIE A CBA
4.1. Influența câmpului electric pulsatoriu asupra randamentului de extracție a compușilor fenolici din deșeuri viti-vinicole
4.2. Influența microundelor asupra randamentului de extracție a complexului hidrosolubil din materia vegetală
4.3. Influența ultrasunetelor asupra randamentului de extracție a CBA din materia vegetală
4.4. Sinteza problematicii tratate și a rezultatelor obținute în capitolul 4
5. TEHNOLOGII DE STABILIZARE, ACTIVITATEA ANTIMICROBIANĂ ȘI BIOACCESIBILITATEA CBA
5.1. Influența pH asupra activității antioxidante și stabilizării culorii ai extractelor vegetale
5.2. Efectul ionilor metalici din alimente asupra stabilizării culorii și activității antioxidante ai extractelor vegetale din fructe de aronia și tescovina de struguri
5.3. Activitatea microbiostatică a materiei vegetale asupra microorganismelor patogene
5.4. Bioaccesibilitatea carotenoidelor din fructe de cătină, măceș și scoruș
5.5. Sinteza problematicii tratate și a rezultatelor obținute în capitolul 5
6. TEHNOLOGII DE FABRICARE A PRODUSELOR FUNCȚIONALE FĂINOASE ȘI ZAHAROASE
6.1. Elaborarea tehnologiei de fabricare a pastelor făinoase din făina de grâu cu adiționarea pudrelor vegetale din fructe de măceș și de aronia
6.1.1. Influența adaosului vegetal asupra proceselor biochimice și reologice ale aluatului din făina de grâu
6.1.2. Influența concentrației de pudre de măceșe și de aronia asupra indicatorilor de calitate ai pastelor făinoase
6.2. Produse de cofetărie făinoase cu adaos de materie vegetală din fructe de cătină, măceș și păducel
6.3. Produse de cofetărie zaharoase funcționale cu adaos de materie vegetală
6.3.1. Elaborarea tehnologiei de fabricare a bomboanelor de tip jeleu funcționale
6.3.2. Elaborarea tehnologiei de fabricare a maselor de cofetărie funcționale
6.4. Sinteza problematicii tratate și a rezultatelor obținute în capitolul 6
7. TEHNOLOGII DE FABRICARE A PRODUSELOR LACTATE CU CBA
7.1. Studiul privind influența adaosului de CBA la fabricare a iaurtului
7.2. Studiul privind influența adaosului de CBA la fabricarea cremei de brânză
7.2.1. Influența extractelor vegetale hidroalcoolice concentrate asupra calității a cremelor de brânză
7.2.2. Influența extractelor vegetale liposolubile asupra calității a cremelor de brânză
7.3. Sinteza problematicii tratate și a rezultatelor obținute în capitolul 7
CONCLUZII ȘI RECOMANDĂRI PROPUNERI DE UTILIZARE A REZULTATELOR OBȚINUTE IN DOMENIILE ECONOMICE SUGESTII PRIVIND POTENȚIALELE DIRECȚII VIITOARE DE CERCETARE BIBLIOGRAFIE ANEXE DECLARAŢIA PRIVIND ASUMAREA RĂSPUNDERII CURRICULUM VITAE
Официальные оппоненты
Valerian Balan доктор хабилитат, профессор, Государственный аграрный университет Молдовы
Aculina Aricu доктор хабилитат, доцент, Институт химии АНМ
VIZIREANU Camelia doctor inginer, profesor universitar, Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați, România
PINTEA Adela doctor in chimie, profesor universitar, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, România
Члены Ученого Совета
Boris Găina, председатель доктор хабилитат, профессор
Olga Deseatnicov, секретарь доктор, профессор, Технический Университет Молдовы
Rodica Sturza, член доктор хабилитат, профессор, Технический Университет Молдовы
SOCACIU Carmen, membru doctor in științe chimie, profesor emerit, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, România