|
StatutTeza a fost susţinută pe 6 februarie 2010 în CSSşi aprobată de CNAA pe 29 aprilie 2010 Autoreferat![]() |
Lucrarea prezentată este precedată de o introducere, realizată în şase capitole conţinînd optsprezece paragrafe şi finalizează cu concluzii şi recomandări, are un volum total de 241 pagini de text de bază şi este însoţită de o bibliografie constituită din 198 denumiri. Numărul total de publicaţii ştiinţifice pe marginea temei investigate constituie 30.
Domeniu de studiu şi obiectivele tezei. Investigaţia este dedicată studierii concepţiei drepturilor şi libertăţilor omului în opera juridică a lui Constantin Stere. Întru realizarea obiectivului propus au fost identificate lucrările cu caracter juridic ale lui Constantin Stere; analizat procesul evoluţiei şi afirmării în opera juridică a savantului a concepţiei sale cu privire la drepturile şi libertăţile omului; examinate opiniile teoretico-practice ale remarcabilului jurist asupra unor drepturi şi libertăţi concrete ale omului; identificate caracteristicile specifice ale concepţiei steriene cu privire la drepturile şi libertăţile omului; ca urmare a evaluării operei steriene au fost redefinite statul de drept, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi a fost elaborată o clasificare a lor.
Noutate şi originalitate ştiinţifică. Investigaţia în cauză este prima lucrare în ştiinţa noastră juridică dedicată studierii operei juridice a lui Constantin Stere, în general, şi unuia dintre cele mai importante aspecte ale creaţiei juridice a savantului – concepţiei steriene cu privire la drepturile şi libertăţile omului, în special,. Analiza, în contextul temei investigaţiei, a opiniilor ştiinţifico-practice ale lui Constantin Stere asupra unui şir întreg de noţiuni, definiţii, instituţii, fenomene, legităţi, teorii cu caracter juridic de asemenea reprezintă o noutate ştiinţifică absolută. Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării. Prezenta investigaţie este un studiu doctrinar, în care este elucidat locul şi rolul deosebit ale lui Constantin Stere în ştiinţa noastră juridică în calitate de savant clasic, teoretician al statului şi dreptului, constituţionalist, ilustru doctrinar şi apologet al drepturilor şi libertăţilor omului. În lucrare este pusă în evidenţă semnificaţia teoretică şi importanţa practică covîrşitoare ale concepţiei steriene cu privire la drepturile şi libertăţile omului pentru elaborarea cadrului teoretico-ştiinţific şi evoluarea procesului edificării statului de drept în societatea noastră.
În urma studiului s-au formulat un şir de propuneri de ordin teoretico-practic,
implementarea cărora poate servi eficientizării proceselor de reformare democratică a societăţii
şi statului nostru.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: