|
StatutTeza a fost susţinută pe 30 august 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 6 octombrie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU 338.439.5:339.564 (478)
|
Domeniul de studiu: managementul competitivității în stimularea potențialului de export agroalimentar.
Scopul și obiectivele lucrării: cercetarea și analiza fundamentării teoretice, practice și metodologice a managementului competitivității și a implicațiilor asupra ameliorării potențialului de export agroalimentar; determinarea performanțelor exportului agroalimentar și stabilirea mediului competitiv sectorial; analiza constrîngerilor entităților aferente și sondarea acestora; elucidarea unor instrumente instituționale și strategice inovatoare în argumentarea gestionării competitivității și majorarea exportului agroalimentar.
Noutatea și originalitatea științifică: stabilirea sub concept unic al managementului competitivității și corelarea acestuia cu exportul; elaborarea indicilor în aprecierea potențialului de export reieșind din resursa internă și externă a sectorului; elaborarea metodologiei de evaluare a exportatorilor de producție agroalimentară, a planului de poziționare pe piață, a comparării internaționale a factorilor de competitivitate; relevarea măsurilor de consolidare instituțională aferentă promovării exportului agroalimentar și a infrastructurii calității; propunerea instrumentelor inovaționale în abordarea hazardului agricol și a monitorizării producțiilor animaliere; argumentarea și aplicarea modelului de gestionare a competitivității exportului agroalimentar din perspectiva categoriei tehnologice, a activității economice externe și a instituționalizării calității.
Problema științifică importantă soluționată exprimă perfecționarea aspectelor metodologice în abordarea gestionării competitivității și a cercetării implicării instituționale, normative și analitice asupra potențialului de export agroalimentar.
Semnificația teoretică a lucrării constă în argumentarea metodologică a modului cum poate fi gestionată competitivitatea sectorului și cea a exportatorului de produse agroalimentare prin intermediul abordării de piață, strategice și instituționale.
Valoarea aplicativă a lucrării: derivă din recomandările expuse în teză, iar aportul științific va contribui la diagnosticarea potențialului de export, identificarea constrîngerilor și aplicarea metodologiei de stimulare a acestuia prin gestionarea proceselor de competitivitate.
Implementarea rezultatelor științifice: unele recomandări ale tezei au fost acceptate pentru implementare
în activitatea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, a proiectelor ACED și MAC-P, a exportatorilor
”Viva Igna” și ”Reforma CM”; totodată, teoria și metodologia propusă pot servi drept instrument util în
aprecierea și gestionarea avantajelor competitive ale exportatorilor și a sectorului în ansamblu.
EVALUAREA POTENŢIALULUI DE EXPORT AL SECTORULUI AGROALIMENTAR DIN PERSPECTIVA IMPLICĂRII COMPETITIVITĂȚII
PERFECȚIONAREA MANAGEMENTULUI COMPETITIVITĂȚII ÎN SCOPUL DEZVOLTĂRII POTENȚIALULUI DE EXPORT AL SECTORULUI AGROALIMENTAR
CONCLUZII GENERALE ȘI RECOMANDĂRI
În examinare [5] :
Arhiva tezelor: