|
StatutTeza a fost susţinută pe 4 martie 2020 în CSSşi aprobată de CNAA pe 30 octombrie 2020 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 16.284-089.844(043.2)
|
Lucrarea este relatată pe 112 pagini tehnoredactate, fiind alcătuită din introducere, 4 capitole, concluzii generale, recomandări practice, 255 surse bibliografice. Rezultatele obținute sunt publicate în 32 lucrări științifice și prezentări orale naționale și internaționale.
Domeniul de studiu: otorinolaringologie Scopul studiului: Evaluarea unor aspecte ale diagnosticului etiologic al surdității la copii în baza datelor anamnestice și examinărilor molecular-genetice. Determinarea utilității diagnostice a otoemisiunilor acustice tranzitorii în screeningul audiologic la nou-născuți. Evidențierea particularităților de diagnostic al surdității sensoroneurale la nou-născuți prin înregistrare de OEA, ASSR, BERA și audiometria reflector-condiționată și comportamentală. Studierea eficacității screeningului audiologic neonatal în procesul de reabilitare auditivă a copilului cu surditate. Evaluarea dezvoltării funcției auditive la copiii cu surditate sensoroneurală după reabilitare protetică prin protezare auditivă ori implant cohlear . Elaborarea algoritmului de diagnostic precoce și de reabilitare auditivă a surdității sensoroneurale la copii.
Noutatea științifică a cercetării: În premieră a fost realizat un studiu clinic, orientat spre analiza rezultatelor screeningului audiologic neonatal prin înregistrarea otoemisiunilor acustice, spre analiza factorilor de risc și elaborarea unui algoritm de diagnostic și reabilitare al hipoacuziei sensoroneurale.
Problema științifică soluționată: Stabilirea precoce a diagnosticului de hipoacuzie sensoroneurală la copii cu instaurarea unei reabilitări precoce optimale.
Semnificația teoretică: Rezultatele studiului vor permite facilitarea stabilirii unui diagnostic precoce al hipoacuziei sensoroneurale la copii, precum și ameliorarea consilierii genetice a pacienților cu hipoacuzie non-sindromică.
Valoarea aplicativă a temei: Rezultatele studiului încurajează utilizarea testului otoemisiunilor acustice în cadrul screeningului audiologic neonatal fiind o investigație fiabilă.
Implementarea rezultatelor științifice: Rezultatele studiului au fost implementate în activitatea clinică a Centrului Republican de Audiologie Ptotezare auditivă și Reabilitare medicopedagogică IMsC Clinica „Emilian Coțaga”, precum și în activitatea didactică a Catedrei de Otorinolaringologie, al USMF „N. Testemițanu”.